Sevettijärvi

Sevettijärvi

Sevettijärvi on itä- eli kolttasaamelaisten asuttama kylä aivan Suomen koilliskulmassa, lähellä Norjan rajaa. Kolttasaamelainen ja ortodoksinen kulttuuri ja perinne ovat voimakkaasti mukana kylän elämässä ja sen tarjoamissa palveluissa. Sevettijärvellä voi tutustua ortodoksiseen kirkkoon ja sen viehättävään hautausmaahan sekä kesäisin avoinna olevaan Kolttasaamelaiseen perinnetaloon ja käsityönäyttelyyn. 

Inarin kunta työllistää Sevettijärvellä peruskoulun ja päivähoidon henkilöstön lisäksi terveydenhoitajan, kodinhoitajan ja kylätalkkarin. Kylältä löytyy majoitus-, kahvila- ja opaspalveluita, Kolttakulttuurisäätiö, Kolttien perinnetalo ja ortodoksinen kirkko. Sevettijärvellä asuu myös taksiautoilijoita ja muutama etätyöntekijä.

Porotila Toini Sanila
Sanilantie 36 (Kirakka-Kannas)
Sevettijärvi
p. +358 16672509
p. +358 400290390
toini@sanila.fi
www.sanila.fi 

Sevetin Kiela
(porojalosteita ja riistaa)

Sevetin Baari 
Sevettijärventie 9040 C, Sevettijärvi
p. +358 0408448884
sevetinbaari@gmail.com
www.facebook.com/Sevetinbaari

Porotila Toini Sanila
Sanilantie 36 (Kirakka-Kannas)
Sevettijärvi
p. +358 16672509
p. +358 400290390
toini@sanila.fi
www.sanila.fi

Sevetin Harju
Sevettijärventie 8970, Sevettijärvi
p. +358 400548703
info@sevetinharju.fi
www.sevetinharju.fi

Sevettijärven Nili-Tuvat
Sevettijärventie 9721, Sevettijärvi
p. +358 407431838
p. +358 7200432
anni.kiviniemi@sevettijarvennilituvat.inet.fi
personal.inet.fi/yritys/nilituvat/index.htm

Kolttasaamelainen perinnetalo
Nuõrttsaa’mi Ä’rbbvuõttpõrtt
Sevettijärventie 9041, Sevettijärvi

Ortodoksinen kirkko ja hautausmaa
eli pyhän pyhittäjä Trifon Petsamolaisen kirkko (Če´vetjääur ceerkav)
Sevettijärventie 9065, Sevettijärvi

Rämmittyämme viisi päivää Kaldoaivissa, saimme Sevettijärvellä mitä parhaimman vastaanoton: Sevetin Baarissa meitä odotti lämmin sauna, valmis ruoka ja lumoavat lappilaiset tarinat. Vaatteemme pestiin ja pääsimme nukkumaan poron taljoille lappilaiseen kotaan. Kiitos Riitta ja Kari!

Matka Sevettijärveltä Inariin jatkui tietä 917 pitkin. Taivalta kertyy 112 km ja kävellen aikaa kannattaa varata neljän päivän verran. Tie oli kaunis, mutkainen ja päällystetty ja maisema lukemattomien pienten järvien koristama.Piennar kapeaa, mutta tasaista hiekkaa.

Ennen Väylän kylää jolkotteli susi meitä vastaan tienpientareella. Katseltuaan hetken meitä, väisti sitten metsään. Eipä meistä kaksijalkaisista ollut sudelle laumaksi.

Vaikkei majoituspaikkoja välillä ollut, oli hyviä telttapaikkoja runsaasti. Myös puhdasta vettä oli hyvin saatavilla.

Pielpajärven kirkolle kuljimme vanhaa reittiä pohjoisesta. Polku oli paikoin häipynyt ja osittain kosteaa mutta vanhoja pitkospuun jäänteitä oli näkyvissä. Polku kirkolta Inariin on kulunut, kivinen ja juurakkoinen. Mutta käynti oli kaiken vaivan arvoinen.

Pielpäjärven erämaakirkon polku tarjoaa upeat vanhan aarnimetsän maisemat, metsälampia tai järviä unohtamatta. Polun aloituspiste alkaa Sarvinimentien pysäköintialueelta, joka sijaitsee kolmen kilometrin päässä Ylä-Lapin luontokeskus Siidasta koilliseen. Kannattaa huomioida, että polku on kivinen ja puiden juuret hankaloittavat kävelyä. Polku on hyvin merkitty punaisilla puutolpilla.