Kanta-Hämeen MAAKUNTA

Kanta-Hämeen MAAKUNTA

ONNELLISTEN IHMISTEN SYDÄNMAA

Hämäläistä maaperää on asutettu jo varhaisen kivikauden ajoista lähtien. Jo ajanlaskumme alussa alueella asui väestöä, joka puhui kieltä, jota myös meidän aikamme hämäläinen pystyisi ymmärtämään.

Häme on tänäkin päivänä ainutlaatuinen paikka. Luonto on läsnä kaikkialla, myös kaupungissa. Missään muualla Suomessa luonto ja kulttuurimaisemat eivät yhdessä puhuttele yhtä vaikuttavasti.

HÄMEEN HÄRKÄTIESTÄ

Tuutulaulustakin tuttu Hämeen Härkätie on yksi Suomen vanhimpia historiallisia teitä. Sen varhaisvaiheet ulottuvat kauas keskiajan taakse, aina 800-luvun viikinkiajalle. 160 kilometrin matkaa Turusta Hämeenlinnaan on aikanaan taitettu hevosilla tai jalan ja sen kautta sisämaahan on kuljetettu aseita, koruja, metallia sekä suolaa ja vastavuoroisesti rannikolle turkiksia sekä lääkkeenä käytettyä haustetta.

​Nykypäivänä Hämeen Härkätie on valtakunnallinen matkailutie jonka varrelta löytyy monenlaisia kulttuuri- ja luontokohteita, tapahtumia, muistomerkkejä ja virkistysalueita. Kaunista mutkittelevaa maisematietä kulkevat autoilijat, moottoripyöräilijät, pyöräilijät sekä pyhiinvaeltajat kävellen. Mutkitteleva tie ja sen rinnan kulkeva Paimionjoki tarjoavat mahtavat maisemat.

Kuninkaan kivet
Kuninkaankiviä löytyy seitsemän kappaletta Härkätien varrelta ja ne liittyvät Ruotsin kuninkaan ja hovin vierailuihin.

Långsjön kartano, Hovirinnan kievari, Åvikin kartano, Lahden kartano, Someron Isopappila, Torkkomäen Kievari ja Juoten Kievari.

Kaikki kuninkaan kivet sijaitsevat Somerolla, joka Härkätien puolivälietappina on ollut suosittu yöpymispaikka.