Raasepori

Raasepori

Vain reilun tunnin ajomatkan päässä Helsingistä ja Turusta sijaitsee Raasepori – Uudenmaan maakunnan laajin kaupunki, jossa Tammisaari, Karjaa ja Pohja ovat yhdistäneet voimansa. Täältä löytyy tietenkin kaupungin nimen mukainen Raaseporin keskiaikainen linna, mutta myös palkittu design- ja käsityökeskus Fiskarsin Ruukki, idyllinen Tammisaaren vanha kaupunki, komea Mustion Linna sekä perinteikäs Billnäsin ruukki. Vetovoimaa lisää Tammisaaren saariston ihanan sokkeloinen kansallispuisto sekä lukuisat metsät, järvet ja muut arvokkaat luontoalueet. 

Raaseporin matkailuinfo
Raaseporin museo
Kustaa Vaasan katu 11, Tammisaari, Raasepori
p. +358 19 289 2010
tourist.office@raasepori.fi
www.visitraseborg.com/fi/

Västerbyn ulkoilualue tarjoaa hiihtäjille, suunnistajille, kuntoilijoille ja luonnon ystäville 1 500 ha kaunista luontoa vaihtelevine vaellusreitteineen ja hiihtolatuineen. Alueella on useita samoilureittejä taukopaikkoineen, pisin niistä on 16 km. Maasto on hyvin vaihtelevaa ja luontopolkujen varrella voi ihastella niin kaunista metsä- kuin järvimaisemaakin. Alueella on muutamia uimapaikkoja, lintutorni ja hiidenkirnuja. Västerby soveltuu hyvin myös telttailuun.

Västerbyn ulkoilualueella on 5,5 km pitkä opastettu, lapsille soveltuva luontopolku, Peikkometsän kierros. Polun varrella voi paistaa makkaraa laavulla, poimia marjoja ja sieniä tai bongata vaikkapa metsän eläimiä. Västerbyn ulkoilualue sijaitsee Tenholantien (tie 52) varrella noin 5 km Tammisaaren keskustasta.

Tammisaaren viehättävä vanha kaupunki puutaloineen levittäytyy meren rantaan. Useimmat vanhassa kaupungissa säilyneistä rakennuksista ovat peräisin 1700- ja 1800-luvuilta. Tammisaaren vanhan kaupungin katujen nimet kertovat satojen vuosien takaisesta elämästä ja siitä, miten kaupunkilaiset tulivat toimeen. Täällä kadut ovat olleet olemassa sellaisenaan samalla paikalla jo 1500-luvulla. Kadunnimet kuten Hatuntekijänkatu, Liinakankurinkatu, Hansikkaantekijänkatu, Nahkurinkatu ja Sepänkatu paljastavat, että Tammisaari oli taitavien käsityöläisten asuinaluetta. Nykypäivänä kaupungissa on edelleen paljon kädentaitajia, muun muassa kelloseppä, suutari, kehystämö, ompelimoita, entisöijiä ja verhoilijoita. Omaperäiset korttelien nimet, kuten Salakka, Valaskala, Silli ja Willisika sekä vanhanmalliset katulyhdyt antavat oman lisämausteensa Tammisaaren vanhan kaupungin ilmeelle. Juorupeilit, taidokkaat pihaportit ja ikkunapuitteiden runsaat koristelut ovat yksityiskohtia, joiden tutkiskeluun kannattaa varata aikaa. Tammisaaren vanhaan kaupunkiin kannattaa tutustua kävelykierroksella, jonka voi aloittaa esimerkiksi Stallörenin puiston vieressä sijaitseva kadunpätkältä nimeltä Raippatori.

Reilun kilometrin päässä Tammisaaren keskustasta sijaitsee Ramsholmenin puistometsäalue, joka on noin 55 hehtaarin kokoinen suosittu ulkoilualue. Sen eläin- ja kasvikunta on niin monipuolinen, että vastaavaa tuskin löytyy muualta maastamme. Keväällä, kun valkovuokot alkavat kukkia, muuttuu alue isoksi kukkamereksi. 

Alueella on runsaasti hienoja, jaloja lehtipuita, joista monet ovat hyvin korkeita, jopa 35 metriä. Puistometsäalue on saanut luonnonsuojelualueen aseman ja se kuuluu Natura 2000 –verkostoon. Alueella saa poimia sieniä, marjoja ja valkovuokkoja, mutta muita kasveja ei saa poimia tai vahingoittaa. Lemmikkien tulee olla kytkettyjä. Tulenteko, telttailu ja leiriytyminen on kielletty.

Snäcksundintie, Tammisaari, Raasepori

Dagmarin puisto on noin 40 hehtaarin kokoinen luonnonsuojelualue ja suosittu päiväretkikohde paikkakuntalaisten keskuudessa, erityisesti perheiden ja nuorten parien uinti-, picnic- ja auringonottopaikkana. Lahteen laskevasta lähdepurosta veneilijät ovat täydentäneet tuorevesivarastojaan.

Puiston keskeinen osa on lähde, joka on saanut nimensä tanskalaissyntyisen prinsessa Dagmarin mukaan. Prinsessan elämä limittyi Suomen historiaan, kun hänestä tuli Venäjän keisarinna Maria Fjodorovna. Dagmarin lähde pulppuaa mereen Källvikenissä, suositun hiekkarannan tuntumassa, missä on myös muistomerkki kertomassa keisariparin vierailusta kohteessa.

Leksvallintie 300, Tammisaari, Raasepori

www.luontoon.fi/dagmarinpuisto