Puolanka

Puolanka

Puolanka on maailman pessimismin keskus. Tästä syystä Puolangalla on Pessimismitalo, jossa on kahvila, Puolangan pessimistien myymälä ja tapahtumasali, missä ei kyllä yleensä tapahdu mitään. Pessimismitalon ulkopuolelle valmistuu kesäksi 2021 kesäteatterikatsomo Puolangan pessimistien onnettomia musikaaliesityksiä varten. 

Kaikki ei Puolangalla kuitenkaan ole huonosti, sillä puolankalaiset saavat nauttia Suomen puhtaimmasta olmasta ja naavasta. Rölli ja Metsänpeikkokin on kuvattu täällä (myös Rukajärventie, Lupaus, Havukka-ahon ajattelija).

 Omaperäisesti nimetty ”Uusi Pessimismimusikaali” saa ensi-iltansa ti 6.7.2021, jos korona suo. Esitysten piti olla jo kesällä 2020, mutta jonkun viruksen takia ei ollutkaan.

Pessimismitalo sijaitsee näppärästi Puolangan ohitustien varrella, joten sen ohi pääsee helposti. 

Ouluntie 26, Puolanka
p. +358 44 235 3752
unelmat.peruttu@puolanganpessimistit.fi
www.puolanganpessimistit.fi

Puolangan historiaan liittyy olennaisesti tunnettu kansantarina Askanmäen kauniista Kaijasta. Suulliselle perimätiedolle ominaiseen tapaan tarina on vuosien saatossa muuttunut ja värittynyt; joidenkin kertojien mukaan venäläiset ryöstivät Kaijan Venäjälle, toisten mukaan Kaija lähti komean kauppiaan mukaan vapaaehtoisesti. Tarina kuitenkin päättyy aina siten, että Kaija palaa takaisin kotiseudulleen Puolangalle. Vuosikymmentenkin jälkeen tarina on säilyttänyt erityisen lumovoimansa ja salaperäisyytensä. Aikoinaan myös Juhani Aho inspiroitui tarinasta kirjoittaen sen pohjalta Juha-romaaninsa.

 

Puolangan keskustassa sijaitsevat seuraavat ravintolat / kuppilat:

Ravintola Esteri
Ouluntie 4, Puolanka
p. +358 40 1621828

Iikan grilli
Ouluntie 9a, Puolanka
p. +358 40 6587069
iikangrilli@gmail.com

Askan Erämajat
Pudasjärventie 217, Puolanka
p. +358 40 866 7817
info@aska.fi

varaukset:
booking@aska.fi
www.aska.fi

Hömäkkä Oy
Käpytie 1, Puolanka
p. +358 45 787 01425
info@homakka.fi
www.homakka.fi

Auhon lomaranta
Vuokrattavia mökkejä Auhonjärven pohjoisrannalla
p. +358 40 5573789
tapio.heikkinen@heikkinenoy.inet.fi
www.asuntojamokki.fi/fi/etusivu

Pororajan majoitus
Pudasjärventie 1, Puolanka
p. +358 400 282 884 
+358 500 282 884
www.pororajanmajoitus.fi

Puolanka Camping
Leiritie 1, Puolanka
p. +358 40 713 0383
salmenranta.camping@gmail.com
www.puolankacamping.fi

Manner-Suomen keskipisteen kivi sijaitsee Puolangan keskustan pohjoispuolella Housuvaarassa kantatie 78:n varrella, noin 10 km pohjoiseen Puolangan keskustasta. Keskipiste sijaitsee pohjois–eteläsuunnassa Manner-Suomen eli Utsjoen Nuorgamin ja Hangon Tulliniemen välillä olevan kuvitellun viivan puolivälissä ja tällä kohdalla itä–länsisuunnassa olevan itäisimmän (valtakunnanraja) pisteen ja Oulunsalon välillä olevan kuvitellun viivan puolivälissä. (siirretty Puolangan torille!)

Puolangalla sijaitsee Hepoköngäs, joka on yksi Suomen korkeimpia luonnonvaraisia vesiputouksia. Putouksen korkeus on 24 metriä.

Lisätiedot: www.luontoon.fi/hepokongas

Paljakan luonnonpuistossa kasvaa kylänmiesten puheiden perusteella Suomen pisimmät kuuset.

Lisätiedot: www.luontoon.fi/paljakka

Pirunkirkon suojelumetsä sijaitsee Paljakan luonnonpuiston kupeessa. Pirunkirkko on paikka, jossa joki virtaa kapeassa kalliorotkossa. Rotkon seinämät kohoavat paikoin jopa 20 metriä joen pinnasta. Rotkossa on komeita kalliopaaseja ja yhtä niistä nimitetään erikoisen muotonsa takia pirun saarnastuoliksi. 

Lisätiedot: www.luontoon.fi/pirunkirkko

Pessimistien parista palasimme Pohjois-Pohjanmaan maakuntaan ja lähdimme kävelemään kohti Vaalaa tietä nro 800. Edelleen löytyi mukavia telttapaikkoja ja juomavettä Pohjanmaalle asti.