KAldoaivin erämaa

KAldoaivin erämaa

Matka Sevettijärvelle taittuu mukavasti Kaldoaivin erämaan poikki, joka on Suomen suurin erämaa-alue jatkuen Norjan puolella tiettömänä tunturierämaana.

Maisemat vaihtelevat jyrkistä jokilaaksoista loiviin tuntureihin ja maasto on pitkälti puutonta ylänköä ja tunturikoivikkoa. Alue soveltuu kokeneille retkeilijöille ja erityisesti kalastajille kalaisien tunturipurojen ja lompoloiden vuoksi. Vaeltajan kannattaa varata matkantekoon viisi päivää, sillä edessä tulee olemaan kiipeämistä ylös ja laskeutumista alas, suota, kivikkoa, juurakkoa ja taas suota. Ja tietysti kosolti hiljaisuutta ja luonnon rauhaa, sekä satunnaisia vaeltajia matkan varrella. Kaldoaivin erämaa on antoisa kokemus aloittaa matka Suomen halki. Siellä jos missä mieli rauhoittuu hitaaseen matkantekoon.

5 AUTIOTUPAA, jotka sijaitsevat Sevettijärvi-Pulmanki-vaellusreitin varrella:

LAAVUT:

TULENTEKOPAIKAT, KAMMIT JA KEITTOKATOKSET:

VUOKRATUVAT sijaitsevat alueen kaakkoisosassa, Näätämöjoen läheisyydessä.

Elokuun 15. päivä hypättyämme ulos Ivalon bussista EU:n pohjoisemmalle pisteelle, lähdimme ylös tunturiin. Ensimmäisen yön vietimme Skaidijärven päiväkodalla, josta jatkoimme tietä pitkin Pulmankijärven eteläpäähän. Tie oli puoliväliin päällystettyä ja loppuosa hiekkatietä. Pulmankijärvi on ollut muinoin vuono, mutta jäänyt joskus eristyksiin. 

Reitti on todella kaunis, mutta haastava ja syksylläkin löytyy märkiä suo-osuuksia. Suosittelemme kumisaappaiden käyttöä Kaldoaivissa.