Rovaniemi ja Posio

Rovaniemi ja Posio

Rovaniemi, Lapin pääkaupunki, on urbaani keidas keskellä arktista luontoa, jossa pohjoisen kulttuuri ja vauhdikkaat aktiviteetit kohtaavat. Rovaniemellä voit tavata Joulupukin vuoden jokaisena päivänä!

Lapin eteläisimmässä kärjessä sijaitseva Posio puolestaan kutsuu rauhoittumaan luonnon ja taiteen äärelle.

Monet tuntevat Posiolta Pentikin kulttuurikeskuksen, Riisitunturin kansallispuiston ja Korouoman kanjonin, mutta lisäksi tästä pienestä ja persoonallisesta matkailukohteesta löytyy rauhallisia majoituspaikkoja luonnon keskeltä, lähiruokaa tarjoavia ravintoloita ja aitoja elämyksiä paikallisten opastamana.

Rovaniemellä ja Posiolla (reitin varrella)

Arctic Fantasy Oy
Petäjäpolku 10, Autti
p. +358 40 565 1469 
www.arcticfantasy.fi

K-market Rinne
(mummobussi)
Pirttikoskentie 2169, Juuniemi
p. +358 16 78 1221

Keskiaikaravintola Wanha Autti
Petäjäpolku 10, Autti
p. +358 40 565 1469

Rovaniemellä ja Posiolla (reitin varrella)

Auttin kyläkartano
Kuusamontie 7237, Autti
p. +358 16 35 2331
kylakartano@co.inet.fi

Rovaniemellä ja Posiolla (reitin varrella)

Korouoman rotkolaakso
ja luonnonsuojelualue on osa vanhaa kallioperän rajavyöhykettä, joka vajoaa yli sata metriä ympäröivän maaston alapuolelle. Koronjään reitti johdattaa näköalapaikoille sekä uoman pohjalle, jossa virtaa Korojoki. Laakson 14 putousta jäätyvät talvisin jääputouksiksi, joista kolme suurinta sijoittuu Koronjään reitin varrelle. Hurjapäät kiipeävät jäätyneen 60-metrisen Ruskean virran huipulle. Jääputoukset jatkuvat Korouoman vaellusreitillä (30 km), jonka jylhät korkeuserot vaihtuvat reitin edetessä lampien kehystämäksi viehättäväksi harjumaisemaksi.

Auttiköngäs
Kuusamontie 7724, Rovaniemi
p. +358 40 822 1417
www.luontoon.fi/auttikongas

Sukeltaessamme Korouoman syvyyksiin paikka veti meidät hiljaiseksi. Tällaista emme osanneet kuvitellakaan. Saimme tietää että Poika ja Ilves-elokuva on kuvattu näissä maisemissa. Reitti kiemurteli virran varrella, Korouoman pohjalla, eikä muita vaeltajia juuri näkynyt, oli rotkolaakso kokemuksena ikimuistoinen.

Mikäli aika antaa myöden, poikkea myös Riisitunturilla.

Riisin rääpäsyn (4km) ja Riisin riettaan (10,7km) ympyräreiteillä pääse patikoimaan harvinaisia rinnesoita pitkin sekä uimaan Euroopan suurimmassa lähteessä, Kitkajärvessä. Lyhyemmän reitin varrella sijaitsee Instagrammaajien pyhiinvaelluskohde, peilimäinen Ikkunalampi, jonka jälkeen eväsleivät voi nauttia edempänä sijaitsevalla laavulla tai Riisitunturin autiotuvalla.

Matka Korouomasta kohti Syötettä jatkui tietä 941, jolta Jäkälävaarantietä kohti Kouvaa ja Torpparin taivalta kohti Syötteen huveja. Reitistön reunamat ovat vähänkulkuisia ja heikkokuntoisempia, mutta erämaa palkitsee kulkijan.

Espanjan Caminon kokeneet tietävät mitä Meseta merkitsee: tylsää, suoraa, puutonta teitä, joka jatkuu silmänkantamattomiin. Saman tunteen voi kokea myös Pohjois-Pohjanmaalle saapuessa. Suoria teitä, hakkuuaukeita ja tylsyyttä riittää. On aika ottaa mittaa oman pään sisältä…