Pudasjärvi (Syöte)
Pudasjärvi (Syöte)
Sinun ei suinkaan tarvitse ajaa Sydän-Lappiin asti kokeaksesi lumoavan lumiloman tai erämaaluonnon silmiä hivelevissä maisemissa. Pudasjärvi nimittäin sijaitsee Suomi-neidon vyötäröllä, noin 90 km Oulusta koilliseen.
Pudasjärven kruununjalokiveksikin kutsuttu Syöte on nopeasti kehittyvä kahden laskettelukeskuksen ja Syötteen kansallispuiston ympärille muodostunut matkailualue. Iijoen kalaisat kulttuurimaisemat puolestaan houkuttelevat retkeilijöitä ja kalastajia niin kesällä kuin talvellakin. Rikas luonto tarjoaa myös erinomaiset mahdollisuudet niin pienriistan kuin suuremmankin riistan metsästykseen marjastajia ja sienestäjiä unohtamattakaan. Pudasjärven tapahtumista tunnetuimmat ovat Umpihankihiihdon MM-kisat ja Kesäpilikin MM-kisat.
Pudasjärvi markkinoi itseään myös Suomen hirsipääkaupunkina ja modernin hirsirakentamisen edelläkävijänä. Kaupungissa sijaitsevat maailman suurimmat nykyaikaiset hirsiset päiväkoti, koulukampus ja palvelukoti sekä maailman suurin hirsitalotehdas.
Syötteen kansallispuistossa on 122 kilometriä merkittyjä retkeilyreittejä, jotka sopivat sekä päiväretkeilyyn että pidemmille vaelluksille. Lisäksi voit tutustua Syötteen luontoon, historiaan ja geologiaan lyhyemmillä luontopoluilla. Syötteellä seikkailu kutsuu myös kanootilla, polkupyörällä, suksilla ja lumikengillä liikkuvaa, sillä puistossa on hyvät melonta-, maastopyöräily-, murtomaahiihto- ja lumikenkäilyreitit sekä mahdollisuus myös hiihtovaellukseen. Reittikartat löytyvät näppärästi osoitteesta www.retkikartta.fi tai voit tiedustella niitä mm. Syötteen luontokeskuksesta.
Kansallispuiston läpi kulkevalla reitillä voit kokea muun muassa seuraavat nähtävyydet:
Rytivaaran kruununmetsätorppa on keskelle kansallispuistoa uudelleen rakennettu ainutlaatuinen museotila, jossa pääset kurkistamaan entisajan torppareiden ankaraan elämään. Vuonna 1852 rakennetussa torpassa on elänyt monta torpparisukupolvea – keskellä erämaata. Metsähallitus rakensi 2000-luvun vaihteessa pihapiiriin alkuperäisen mallin mukaisesti talon, navetan, liiterin, saunan, keittokodan ja kaksi riiheä. Rytivaarassa voit yöpyä Rytituvassa, joka toimii varaustupana.
Lisätietoja ja varaukset: Syötteen luontokeskus
Kipuaminen Ahmakallion näköalatornille palkitsee kävijän upeilla näköaloilla 400 metriä merenpinnan yläpuolelta. Ympärilläsi leviää vaarametsien maa kaikessa komeudessaan.
Syötteen luontokeskus
Erätie 1
Syöte, Pudasjärvi
p. +358 20 639 6550
syote@metsa.fi
www.luontoon.fi/syotteenluontokeskus
Pytkynharju on noin kolme kilometriä pitkä ja parhaimmillaan 30 metriä ympäristöstään nouseva kapea harju, jonka selältä aukeaa loistelias näköala. Pytkynharju sijaitsee Iso-Syötteen eteläpuolella. Kellarilammen pysäköintialueelta harjun eteläpuolelta tai Lauttalammen pysäköintialueelta harjun länsipäästä on Pytkynharjulle matkaa muutama sata metriä.
Paikoin vaikeakulkuinen, jopa 20 metriä syvä Portinkuru sijaitsee UKK-reitin varrella Syötteen ja Pintamon kylän välimaastossa. Kurun eteläreunalta löytyy laavu tulipaikkoineen.
Matka Syötteeltä Puolangalle alkoi Näköalatietä Naamankaan, josta merkittyä UKK-reittiä pitkin Taimenmutkan autiotuvalle. Tämä autiotupa oli palanut vuonna 2018 ja uusi tupa oli vihitty käyttöön tammikuussa 2020.
UKK-reitti jatkui melko huonokuntoisena Pintamoon ja Ylikurkeen. Jännittävä Ii-joen ylitys Kellon-lossilla, joka on omatoiminen kapulalossi.
Tästä alkoi UKK-reitin ala-arvoisin osuus: Hakkuuaukeat, kadonneet opasteet, umpimetsä, soinen maasto, kadonnut sadeviitta, hajonneet pitkospuut ja Aila-myrsky samassa paketissa oli viedä vaellushalut meiltä molemmilta.
Seuraava aamu valkeni aurinkoisena Pikku-Lammen laavulla, joka sijaitsi mitä kauneimmassa maastossa. Yritimme vielä kerran palata UKK-reitille, mutta se osoittautui mahdottomaksi ja Puhoksen kyläkaupalla teimme päätöksen siirtyä maantiepatikointiin.
Puhoksen jälkeen upea nähtävyys oli Peurakorventiellä oleva Kirkashete-lähde. Komeaan kirkasvetiseen heteeseen matkailijat ovat heitelleet lantteja ja esittäneet toiveita jo kenties vuosisatojen ajan. Heteelle saavuttaessa on autotien varressa laavu, jonka edustalla voi myös pitää tulta.
Matka jatkuu kohti Puolankaa tietä nro 78.
Matkan varren mukava pysähdyspaikka on Askan koulu (Askan matkailupalvelut, Pudasjärventie 217, www.aska.fi), jossa kesäkahvila ja majoitusta.