Pälkäne

Pälkäne

Pälkäneen maisemakuvaa hallitsevat useat järvet, sillä kunnan pinta-alasta neljäsosa on järviä. Suurimmat ovat Mallasvesi, Pälkänevesi ja Kukkia-järvi. Kukkia on tunnettu kauneudestaan ja kirkkaasta vedestä ja siellä kasvaa uhanalainen vesisaniainen Ormio. Mallasveden itäranta on hienoa hiekkarantaa, sillä Pälkäneen kautta kulkee Salpausselältä Pohjanmaalle ulottuva harjujakso. Mallasveden rannassa on Suomen suurin yhtenäinen tervalepikkömetsä.

Pälkäneellä sijaitsee Sappeen matkailukeskus, jossa talvisin pääsee hiihtämään ja laskettelemaan, kesäisin tarjolla on alamäkipyöräilyä, kesäteatteria ja luonnossa liikkumista.

Ankeina Isonvihan vuosina Pälkäneellä otettiin merkittävä askel kohti kansansivistystä. Kirjanpainaja Daniel Medelplan oli joutunut karkumatkalle Viipurista ja päätynyt Pälkäneelle. Vuonna 1719 hän kaiversi puusta aapisen painolaatat, joka mahdollisti Gezeliuksen aapisen painamisen. Painolaattojen merkitys oli tärkeä Suomen kansan lukutaidon ja sivistyksen kannalta.

Kahvila-Ravintola EloTähkä
Rautajärventie 5, Rautajärvi, Pälkäne
p. +358 40 6148224
elotahka@gmail.com

Ravintola Liekki 
Keskitie 14, Luopioinen, Pälkäne
p. +358 3 536 5400
posti@ravintolaliekki.fi
www.ravintolaliekki.fi

Pälkäneellä voi vuokrata yritysten ja yksityisten omistamia mökkejä.
Lisätietoja löytyy www.gofinland.fi/palkane/vuokramokit/

Kulttuuriyhdistys Mikkolan Navetta ry
Keskitie 5, Luopioinen, Pälkäne
p. +358 469020581
www.mikkolannavetta.fi

Mikkolan Navetan toiminta keskittyy kahteen rakennukseen, Mikkolan Pytinkiin ja Navetalle, sekä näiden lisäksi Mikkolan pihapiiriin. Navetasta löydät mielenkiintoisia näyttelyitä. Mikkolan Pytingissä toimii kuntainfo sekä kahvila Pytinki. Mikkolan Navetalta saa vuokrata rantasaunaa Vohlisaaressa, jossa on myös yöpymismahdollisuus.

Kattavasti tietoja Pälkäneen nähtävyyksistä löydät: visitpalkane.fi

Rautajärvellä Pälkäneen kunnassa sijaitsee erikoinen kämppäkauppa, Vanha Savotta, joka järjestää myös erilaisia tapahtumia ympäri vuoden. Vanhan Savotan toiminnassa on tiiviisti mukana myös Valmet Martta kolmikko.

Vanha Savotta Kämppäkauppa
Pimiäntie 1, Rautajärvi, Pälkäne
www.vanhasavotta.yrittaa.fi

Pälkäneen kaakkoisnurkassa sijaitsee Puutikkalan kylä. Tuo viehättävä kylä palauttaa mieleen entiset ajat. Sen raiteilla on erikoisia nimikylttejä, Nurinkehrääjänkatu ja Kanainkuja. Jotkut vertaavat talorypästä Tampereen Pispalaan. 

Puutikkalan nimessä kuuluu eräkauden muisto. Puutikka tarkoitti metsämiehen pyyntipolkua, jonka varrelle ansat lintuja ja muita riistaeläimiä varten asetettiin. Puutikkalan kylä mainitaan Museoviraston luetteloissa merkittävänä perinteisenä ympäristönä. Uudetkin asuinrakennukset myötäilevät vanhaa tyyliä, harjakattoisina tietysti.

Rautajärvellä mutka Weberinpisteellä (väestöllinen keskipiste). Näitä on myös Vihavuoden risteyksessä. Todellinen sijainti liikkuu vuosittain kohti etelää. 

Suosittelemme: Jari Hippeläisen kauppa (Rautajärventie 1), jossa hinnat myös markoissa.